Roti: Een geliefd Surinaams gerecht.
Roti is een populair gerecht in de Surinaamse keuken, dat zijn oorsprong vindt in de Indiase gemeenschap van Suriname.
Het gerecht bestaat uit een zachte, platte broodsoort die meestal wordt geserveerd met verschillende bijgerechten, zoals kip, vlees of groenten in een rijke, gekruide saus: Massala.
De roti zelf wordt vaak op een warme bakplaat gebakken, waardoor het een heerlijke, licht knapperige textuur krijgt aan de buitenkant en een zachte binnenkant heeft.
In Suriname is roti meer dan alleen een maaltijd; het is een sociaal gerecht.
Het wordt vaak gedeeld met familie en vrienden tijdens feestelijke gelegenheden.
De veelzijdigheid van roti maakt het een favoriet in veel huishoudens, waar het wordt gecombineerd met gerechten zoals dahl (linzen), aardappelen en kip in massala.
Of het nu als lunch, diner of bij een speciale gelegenheid wordt gegeten, roti blijft een onmiskenbaar onderdeel van de Surinaamse eetcultuur.
Het vertegenwoordigt een mooi voorbeeld van de culturele diversiteit van Suriname, waarbij verschillende invloeden samensmelten in een heerlijk en voedzaam gerecht.
In het Surinaams koken met Jen kookboek kan het roti recept daarom niet missen.
Bekijk hier het roti recept, exclusief ontwikkeld voor de online lezers van Surinaams koken met Jen.
Surinaamse roti met massala kip, kousenband en aardappelen
Equipment
- 1 steelpan voor het koken van de eieren
- 1 wok voor het bereiden van het vlees
- 1 koekenpan voor het bereiden van de kousenband
Ingrediënten
- 4 roti vellen huisgemaakt of roti vellen van het merk: Kries roti
- 500 gram kipdijfilet
- 2 uien fijngesneden
- 4 teentjes knoflook fijn geperst
- 4 eieren gekookt en gepeld
- 6 kleine aardappelen of 4 grote aardappelen, in stukjes gesneden
- 2 eetlepels massala Hindoestaanse massala van het merk H.Nandan is een aanrader
- 2 eetlepels olie zonnebloemolie of olijfolie
- snuf zwarte peper naar smaak
- snuf aromat naar smaak of maggiblokjes naar smaak
- 1 Madame jeanette optioneel
Instructies
- Snijd de uien fijn en pers de knoflook.
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
- Was het vlees.
- Laat het vlees uitlekken, hierdoor kan je het vlees later goed opbakken.
- Verhit olie in een pan en fruit 1 ui en twee teentjes knoflook. Dus de helft van hetgeen dat je gesneden hebt. De andere helft gebruik je voor de kousenband.
- Voeg hier 2 eetlepels massala aan toe. Doe dit op middelhoog vuur. Let op dat de massala niet aanbrand. Schenk zo nodig extra olijfolie in de wok.
- Voeg het vlees toe en bak dit door de massala.
- Keer het vlees regelmatig om.
- Zodra het vlees gaar is schenk je 300 ml water bij het geheel.
- Voeg de aardappelen toe.
- Breng het naar wens op smaak met zwarte peper, aromat/maggiblokje(s).
- Voeg de eieren toe en laat het geheel lekker sudderen.
- Verhit olie in een koekenpan en fruit hierin het restant aan ui en knoflook.
- Voeg de kousenband toe en breng het op smaak met zwarte peper, aromat/maggiblokje(s).
Gele pesi soep recept
Bron: Surinaams koken met Jen – Surinaams koken voor de hele familie kookboek