De knapperige smaakmaker van de Surinaamse Keuken

Zuurgoed is onmisbaar in de Surinaamse keuken. Dit friszuur, knapperige bijgerecht brengt balans in hartige gerechten zoals bami, nasi en zelfs broodjes met bijvoorbeeld kip bakkeljauw.

De combinatie van zoet, zuur en een vleugje pit maakt elke hap interessanter.

Je kunt zuurgoed maken met verschillende groenten, zoals komkommer, wortel, bloemkool en paprika.

De combinatie van azijn, suiker, (peper) en wat zout doet wonderen! Even laten trekken en je hebt een smaakexplosie die je maaltijd naar een hoger niveau tilt.

Basisrecept: Zuurgoed

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken surinaams
Porties 6

Equipment

  • 1 weckpot of een afsluitbare bak

Ingredients
  

  • 300 ml water gekookt
  • 100 ml natuurazijn
  • kruidnagel naar smaak
  • 1 rode ui
  • 1 komkommer
  • zout naar smaak
  • 2 eetlepels suiker
  • 8 pimentkorrels
  • 1 Madame Jeanette (gele) Dit is optioneel

Instructions
 

  • Breng het water aan de kook.
  • Laat de suiker en het zout hierin oplossen.
  • Spoel de komkommer af en verwijder de uiteinden.
  • Snijd de komkommer in dunne plakjes of halve maantjes.
  • Snijd de rode ui in (halve)ringen.
  • Plaats de komkommer, uien, pimentkorrels én kruidnagel in een weckpot of bak.
  • Schenk hier vervolgens de azijn en het water bij.
  • Laat je zuur intrekken. Bij voorkeur minstens 4 uur.
    DIrect nuttigen kan en mag ook.
Trefwoord bijgerecht, vegan, vegetarisch, zuurgoed

Switi én leuk om te weten...