De knapperige smaakmaker van de Surinaamse Keuken
Zuurgoed is onmisbaar in de Surinaamse keuken. Dit friszuur, knapperige bijgerecht brengt balans in hartige gerechten zoals bami, nasi en zelfs broodjes met bijvoorbeeld kip bakkeljauw.
De combinatie van zoet, zuur en een vleugje pit maakt elke hap interessanter.
Je kunt zuurgoed maken met verschillende groenten, zoals komkommer, wortel, bloemkool en paprika.
De combinatie van azijn, suiker, (peper) en wat zout doet wonderen! Even laten trekken en je hebt een smaakexplosie die je maaltijd naar een hoger niveau tilt.

Basisrecept: Zuurgoed
Equipment
- 1 weckpot of een afsluitbare bak
Ingredients
- 300 ml water gekookt
- 100 ml natuurazijn
- kruidnagel naar smaak
- 1 rode ui
- 1 komkommer
- zout naar smaak
- 2 eetlepels suiker
- 8 pimentkorrels
- 1 Madame Jeanette (gele) Dit is optioneel
Instructions
- Breng het water aan de kook.
- Laat de suiker en het zout hierin oplossen.
- Spoel de komkommer af en verwijder de uiteinden.
- Snijd de komkommer in dunne plakjes of halve maantjes.
- Snijd de rode ui in (halve)ringen.
- Plaats de komkommer, uien, pimentkorrels én kruidnagel in een weckpot of bak.
- Schenk hier vervolgens de azijn en het water bij.
- Laat je zuur intrekken. Bij voorkeur minstens 4 uur. DIrect nuttigen kan en mag ook.