
Zuurgoed
Zuurgoed is een Surinaams bijgerecht dat niet weg te denken is uit de Surinaamse keuken.Het maakt je gerecht compleet en de zoetzure smaak geeft een ware smaaksensatie. Zuurgoed eten we op een Surinaams belegd broodje, bij je bami of nasi. Je hebt verschillende soorten zuurgoed. Zuurgoed met komkommer en ui, bloemkool en/of paprika. In dit recept laat ik je het basis recept zien met komkommer en ui.
Ingrediënten
- 300 ml water gekookt
- 100 ml azijn
- kruidnagel
- 1 rode ui
- 1 komkommer in halve ringen gesneden
- 2 eetlepels suiker
- 8 pimentkorrels optioneel
- madame jeanette optioneel
- 1 tl zout
Instructies
- Breng water aan de kook.
- Voeg hier 1 tl zout en 2 eetlepels suiker en 100 ml azijn aan toe.
- Zodra alles op is gelost schakel je het vuur uit.
- Maak de komkommer schoon door de uiteinden weg te snijden.
- Was en snijd de komkommer in dunne plakjes of halve maantjes. Doe hetzelfde met de rode uien.
- Plaats de komkommer, uien, pimentbollen en kruidnagel in een kom/bak of weckpot waar je het zuurgoed in zal bewaren.
- Schenk hier vervolgens het gekookte vloeistof bij.
- Laat je zuur minstens 4 uur intrekken voor gebruik.
- Voor een optimaal smaaksensatie houd je 1 dag voor het intrekken van je zuurgoed aan.
- Serveer het zuurgoed bij je hoofdgerecht of lekker op een broodje.
Notities
Tip:
Heerlijk op brood, bij je bami of nasi. Ga je voor een pittige
variant? Voeg er dan madame jeanette aan toe. Vergeet niet de pitten eruit te halen. Winterwortel, groene mango en bloem–
kool eten wij ook zuur. Het is ook mogelijk om zuurgoed te maken zonder het water vooraf te koken. Door het koken kan je sneller gebruik maken van je zuurgoed.
Tip:
Geen rode uien in huis? Het is ook mogelijk om zuurgoed met
witte uien te maken. Limoen op zuur noemen we lemmetje.
Een lemmetje is heerlijk bij je moksi alesi of andere Surinaamse
gerechten. Swiet moffo heeft lemmetjes kant en klaar in het
schap liggen.
Heerlijk op brood, bij je bami of nasi. Ga je voor een pittige
variant? Voeg er dan madame jeanette aan toe. Vergeet niet de pitten eruit te halen. Winterwortel, groene mango en bloem–
kool eten wij ook zuur. Het is ook mogelijk om zuurgoed te maken zonder het water vooraf te koken. Door het koken kan je sneller gebruik maken van je zuurgoed.
Tip:
Geen rode uien in huis? Het is ook mogelijk om zuurgoed met
witte uien te maken. Limoen op zuur noemen we lemmetje.
Een lemmetje is heerlijk bij je moksi alesi of andere Surinaamse
gerechten. Swiet moffo heeft lemmetjes kant en klaar in het
schap liggen.