Als je het over iconische Surinaamse gerechten hebt, dan staat pom met stip bovenaan!

Geen verjaardagsfeest, bruiloft of familiegelegenheid zonder deze goudbruine ovenschotel op tafel. Achter elk goed pom-recept schuilt een bijzonder ingrediënt: pomtayer, de wortel die dit gerecht zijn unieke smaak en textuur geeft.


Wat is pomtayer?

Pomtayer is de geraspte wortel van de tayerplant (Xanthosoma sagittifolium), ook wel bekend als aronskelk. Deze knol is een vast onderdeel van de Surinaamse keuken en wordt vooral gebruikt voor het maken van pom. Pomtayer heeft een licht zetmeelrijke, zachte structuur die tijdens het bakken een smeuïge, bijna romige textuur krijgt.

Lufo Pomtajer In Nederland kopen we het vaak diepgevroren, in zakken omdat verse tayer nauwelijks verkrijgbaar is.

Wat is pom?

Pom is een hartige ovenschotel die bestaat uit pomtayer, gekruid gebakken kip (soms in combinatie met zoutvlees of rundvlees), en een smaakvolle saus van tomaat, ui, selderij en specerijen. Alles wordt in laagjes opgebouwd en langzaam gebakken in de oven totdat de bovenkant goudbruin is.

Het resultaat?
Een gerecht dat smeuïg, kruidig, lichtzoet en hartig tegelijk is!


Een gerecht met geschiedenis

Pom is niet zomaar een (bij)gerecht; het is een cultureel symbool.

Het ontstond in de tijd van de Joodse en Creoolse invloeden in Suriname, waarbij Europese technieken (zoals ovengerechten) werden gecombineerd met lokale ingrediënten. Aardappelen, oorspronkelijk onderdeel van het gerecht waren te schaars of duur en werden vervangen door tayer. Zo ontstond pom zoals we het nu kennen.

Vandaag de dag wordt pom nog steeds met zorg en trots gemaakt, vaak volgens familierecepten die van generatie op generatie worden doorgegeven.


Wanneer eet we pom?

Pom is geen alledaags gerecht, het is een feestgerecht! In de Surinaamse cultuur staat pom vaak centraal bij bijzondere gelegenheden. Denk aan verjaardagen, bruiloften, doopfeesten of familiereünies. Zodra er iets te vieren valt, verschijnt de ovenschaal pom op tafel.

Het is een teken van gastvrijheid, liefde en traditie.

Pom is ook heerlijk als hoofd of bijgerecht. Geserveerd met witte rijst, gestoofde kousenband en zuurgoed is het een complete maaltijd. Of gewoon als broodje pom, met een beetje zuurgoed.

Tegenwoordig hoef je niet per se zelf in de keuken te staan: steeds meer Surinaamse restaurants en cateraars bieden met trots hun eigen huisgemaakte pom aan.


Recept: Pom

Uiteraard staat het recept in het Surinaams koken met Jen kookboek. Op korte termijn delen we een vernieuwd receptuur hier op deze site!


Pom is meer dan eten, het is erfgoed

Pom verbindt generaties, culturen en herinneringen. Het is het gerecht waar Surinamers in binnen en buitenland trots over praten, lang naar uitkijken en lang van nagenieten.

Switi én leuk om te weten...