Ruim acht jaar geleden begon ik aan iets dat simpelweg uit liefde ontstond: Surinaams koken met Jen. Wat begon met het delen van recepten vanuit mijn eigen keuken, groeide uit tot Pop up food-stores en één van de meest bezochte Surinaamse foodplatforms in Nederland. Ik schreef twee kookboeken Surinaams koken met Jen en Surinaams koken voor de hele familie, die inmiddels in veel keukens hun vaste plek hebben gevonden.
Daar ben ik ontzettend dankbaar voor!
In het begin stond ik er zichtbaar en persoonlijk middenin. Als oprichter en het gezicht van het platform stond mijn naam op alles en deelde ik veel van mezelf. In de loop der jaren merkte ik dat ik ook iemand ben die rust en privacy nodig heeft. Het altijd ‘aan staan’, zichtbaar zijn en reageren op alles wat online gebeurt, dat eist z’n tol. Daarom koos ik bewust voor een stap terug, die begon met een sabbatical (die iets langer duurt dan gepland…).
Mijn laatste Instagram post is inmiddels meer dan drie jaar oud. Eerlijk? Ik vind het goed zo!
Van inspiratie naar kopie
Een andere kant die me de afgelopen jaren opviel (en eerlijk gezegd ook verbaasde) is hoeveel van mijn content, ideeën en concepten gekopieerd of overgenomen zijn door andere bedrijven en organisaties. Soms bijna letterlijk. Meestal zonder vermelding of erkenning.
Waar ik werk met liefde, aandacht en vanuit een oprechte missie, wordt er elders gekeken naar “wat goed scoort” en dat vervolgens in een glad marketingjasje gegoten. Tekenend voor hoe originaliteit soms behandeld wordt in de online wereld.

De minder zichtbare kant
Het internet is een krachtig en prachtig middel om te delen, te inspireren en te verbinden. Uiteraard is er ook een andere kant: meningen, reviews en aannames. Positief. Soms hard, vaak zonder context. De afgelopen jaren ben ik zelfs gedwongen geweest om op juridisch vlak stappen te nemen B2B + consument en zal dat de komende tijd ook blijven doen.
Niet iets waar ik graag mijn energie aan besteed maar soms hoort het erbij als je iets moois bouwt dat zichtbaar wordt.
Het internet is een krachtig middel om te delen, te inspireren en te verbinden. Helaas wordt het ook bewust gebruikt om te schaden, verdraaien of beschadigen.
Niet alles wat je leest is waar. Soms is het zelfs bewust onwaar.
Goodwill: van mens tot mens
De afgelopen tijd is ook de staat van veel basisscholen in Suriname op mijn netvlies gekomen. Gebrek aan middelen, versleten lokalen, geen basisvoorzieningen.. het raakte me diep. Als moeder, als mens. Daarom wil ik me de komende periode, waar mogelijk, ook inzetten voor kleine vormen van goodwill. Geen grote campagnes maar hulp van mens tot mens.

Delen stopt niet bij recepten, het begint bij omzien naar elkaar.
Van persoonlijk naar collectief
Mijn behoefte aan rust betekent niet dat dit platform stilvalt. Integendeel: ik geloof sterk in de kracht van verbinding. Daarom stel ik Surinaams koken met Jen de komende tijd open voor andere Surinaamse ondernemers en merken, zowel uit Nederland als Suriname.
Met inmiddels meer dan 5.000.000 unieke bezoekers is het een platform dat niet alleen inspireert maar ook mensen letterlijk en figuurlijk bij elkaar aan tafel brengt.
Ik wil jou als lezer blijven verrassen, inspireren en verbinden. Niet alleen met recepten, maar met verhalen, producten en mensen die bijdragen aan de rijke Surinaamse eetcultuur.
Dank je wel voor je trouw, je bezoek en je liefde voor Surinaams koken. Of je nu al jaren meeleest of net bent binnengewandeld, je bent welkom.
Soso lobi,
Jen