In de Surinaamse keuken draait alles om balans: zuur en zoet, pittig en fris. In dat smaakspel speelt limoen lokaal vaak lemmetje of limoen genoemd een sleutelrol.

Klein van stuk, maar onmisbaar in de Surinaamse keuken.


Lemmetje, limoen.. Wat bedoelen we precies?

Het is goed om te weten dat in Suriname de citrusvrucht meestal uit de eigen tuin komt: Lokaal, vers, met een krachtige geur en smaak.


Hoe wordt limoen gebruikt in de Surinaamse keuken?

1. Als zuurmaker in marinades

Bij Surinaamse vlees en visgerechten is zuur belangrijk om smaken te balanceren en geuren te neutraliseren. Limoensap wordt veel gebruikt om kip, vis en schaaldieren te reinigen en te marineren. Denk aan gerechten als:

  • Gegrilde kip of vis met limoensap, knoflook, peper en zout
  • Garnalen in zuur (garnalen op zuur)
  • Kip in zoetzuur

2. In bijgerechten en sauzen

De frisheid van limoen tilt bijgerechten naar een hoger niveau. Sambals en zuurgoed krijgen een frisse kick met limoensap

3. Als frisse tegenhanger bij pittige en kruidige Surinaamse hoofdgerechten

Surinaamse gerechten zijn vaak rijk, kruidig en soms pittig. Limoen fungeert als frisse tegenhanger. In Suriname kennen wij gezouten lemmetje dat we als tafelzuur aan onze gerechten toevoegen.

Wat is gezouten lemmetje? Gemaakt van ingelegde limoenen, gezouten en gefermenteerd volgens authentiek recept, Deze tafelzuur levert een explosie van smaak.


4. In drankjes

Gemberbier met limoensap is een klassieker! Ook in Surinaamse vruchtenpunch, zuurwater, mocktails of ijskoude sorrelsap is limoensap een must.


Limoen: een ingrediënt met roots en ritueel

In de Surinaamse cultuur is koken vaak een intuïtief proces. Veel mensen leren van oma of tante, en “doe een beetje lemmetje erin” is dan een vertrouwde instructie. Het gebruik van limoen gaat dus verder dan alleen smaak het is ook verbonden met erfgoed, ritueel en zorg.


Tip: gebruik verse limoen, geen flesje

Hoewel limoensap in een flesje handig lijkt, mist het vaak de frisheid en diepgang van een echte vrucht. Koop liever een paar verse limoenen, en gebruik ook gerust de schil (rasp) voor extra smaak in baksels of sauzen.


Wil je Surinaams koken zoals thuis? Vergeet je lemmetje niet!

Switi én leuk om te weten...