Op 1 juli herdenken en vieren we Keti Koti, wat letterlijk betekent: “de ketenen gebroken” . Het is de nationale dag waarop de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen wordt herdacht. Dit is niet alles. Het is ook een dag van trots, cultuur en verbinding.

Een pijnlijke geschiedenis

Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij officieel af. De vrijheid was slechts gedeeltelijk: tot 1873 moesten de vrijgemaakte tot slaaf gemaakten nog tien jaar lang verplicht werken onder zogenoemd staatstoezicht. Pas daarna waren ze écht vrij.

Meer dan 250 jaar lang werden mensen uit Afrika tot slaaf gemaakt, verkocht, verscheept en tewerkgesteld op plantages in Suriname. Ze verloren hun vrijheid, taal, familie maar wisten toch hun kracht, cultuur en verbondenheid te bewaren. Dit deden ze via muziek, verhalen én eten.

De viering vandaag

Tegenwoordig is Keti Koti zowel een moment van herdenking als van viering. In Suriname, maar ook in Nederland. Vooral in steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag worden kransleggingen, toespraken, optochten en festivals georganiseerd. Mensen dragen traditionele klederdracht zoals de koto en angisa en er wordt volop gedanst, gezongen en gegeten.

Heri Heri, een gerecht met een verhaal

Tijdens Keti Koti wordt vaak Heri Heri gegeten, een gerecht dat symbool staat voor de kracht en diversiteit van het Surinaamse volk. Het bestaat uit eenvoudige maar voedzame ingrediënten zoals:

  • Cassave
  • Zoete aardappel
  • Bananen (bakbananen en groene bananen)
  • Ei
  • Bakkeljauw (gezouten en gedroogde kabeljauw)

Elk ingrediënt vertegenwoordigt een stukje geschiedenis en cultuur. Samen vormen ze één bord, net zoals verschillende bevolkingsgroepen samen Suriname vormen.

Keti Koti is geen afsluiting maar een uitnodiging om te herdenken, te leren, te praten en te verbinden.

Heri heri

Als ik het gerecht Heri Heri eet, doet het me altijd denken aan de binnenlanden van Suriname.
De combinatie van de bananen, vis, de geur en de smaak. Dit recept bevat boordevol vitaminen en mineralen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties: 4
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: surinaams

Ingrediënten
  

  • 450-500 gram Bakkeljauw bekijk het recept op deze site.
  • 2 groene bakbananen in 4 stukken gesneden
  • 2 rijpe bakbanenen in 4 stukken gesneden
  • 1 pak cassave diepvries
  • 2 Zoete aardappelen
  • 4 Eieren Gekookt

Equipment

  • 2 pannen 1 wok

Method
 

  1. Schil de zoete aardappelen, bananen en breng ze aan de kook. Groene bananen nemen meer kooktijd in beslag omdat ze harder zijn.
  2. Breng de diepvries cassave aan de kook in licht gezouten water.
  3. Kook 4 eieren.
  4. Nadat het geheel circa 20 minuten aan de kook is geweest, laat je de bananen, cassave en zoete aardappelen uitlekken.
  5. Bereid de bakkeljauw volgens het basisrecept bakkeljauw op deze site.
  6. Serveer de bananen, zoete aardappelen, cassave, eieren en bakkeljauw.

Notities

Klik hier voor het basisrecept: bakkeljauw 

Door te koken, eten én te delen houden we herinneringen levend én bouwen we aan een toekomst waarin vrijheid voor iedereen vanzelfsprekend is.

Het verleden ligt achter ons, maar het verhaal dragen we met ons mee.

Soso lobi, Jen

Switi én leuk om te weten...