Heri heri is een eenvoudig maar voedzaam Surinaams gerecht met een diepe historische betekenis.
Dit gerecht, bestaande uit aardvruchten zoals cassave, zoete aardappel, en bakbanaan, wordt vaak geserveerd met gezouten vis (bakkeljauw).
Heri heri werd oorspronkelijk gegeten door tot slaaf gemaakten en is vandaag de dag een krachtig symbool van overleving, verbondenheid en cultureel erfgoed.
Op 1 juli, tijdens Keti Koti – de herdenking van de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van Nederland – is heri heri een geliefd gerecht om stil te staan bij de geschiedenis en de vrijheid te vieren.
Het is niet alleen een traditioneel recept, maar ook een bron van trots en verbinding binnen de Surinaamse gemeenschap.
Ben je benieuwd hoe je zelf heri heri maakt? Hieronder vind je een authentiek recept waarmee je dit bijzondere gerecht thuis kunt bereiden!

Heri heri
Equipment
- 2 pannen 1 wok
Ingredients
- 450-500 gram Bakkeljauw bekijk het recept op deze site.
- 2 groene bakbananen in 4 stukken gesneden
- 2 rijpe bakbanenen in 4 stukken gesneden
- 1 pak cassave diepvries
- 2 Zoete aardappelen
- 4 Eieren Gekookt
Instructions
- Schil de zoete aardappelen, bananen en breng ze aan de kook. Groene bananen nemen meer kooktijd in beslag omdat ze harder zijn.
- Breng de diepvries cassave aan de kook in licht gezouten water.
- Kook 4 eieren.
- Nadat het geheel circa 20 minuten aan de kook is geweest, laat je de bananen, cassave en zoete aardappelen uitlekken.
- Bereid de bakkeljauw volgens het basisrecept bakkeljauw op deze site.
- Serveer de bananen, zoete aardappelen, cassave, eieren en bakkeljauw.