
Pompoen met rijst en zoutvlees
Pompoen met rijst is een gouden combinatie. In de Surinaamse keuken is het gebruikelijk om pompoen te stoven. Het is ook mogelijk om dit gerecht vegetarisch of veganistisch te bereiden. Dit doe je door het zoutvlees weg te laten.
Ingrediënten
- 500 gram rijst bij voorkeur basmati rijst
- 1 flespompoen of voorgesneden pompoen
- 350 gram zoutvlees vooraf circa 30 minuten uitkoken en in stukken snijden. Het gezouten water gooi je weg.
- 1 kopje water
- 1 ui in blokjes gesneden
- 2 teentjes knoflook fijngeperst
- 1 eetlepel suiker
- snufje zout+zwarte peper naar smaak toevoegen. Voor de pittige liefhebbers een lekkere Madame Jeannette sambal.
- 2 eetlepels olie zonnebloem of olijfolie
- 1 kopje water
- 2 maggiblokjes naar smaak
- snufje zwarte peper naar smaak
Instructies
- Start als eerst met het uitkoken van het zoutvlees en snijd deze vervolgens in stukken.
- Was en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verwijder de schil van de pompoen.
- Snijd de pompoen in blokjes.
- Snijd een ui in blokjes.
- Maak 2 teentjes knoflook schoon en pers deze fijn.
- Bak het ui en de teentjes knoflook. Doe daar vervolgens het uitgekookte zoutvlees bij.
- Bak het geheel op middelhoog vuur voor circa 3-5 minuten.Voeg de blokjes pompoen toe en bak deze mee.
- Schenk er 1 kop water bij.
- Laat het geheel op zacht vuur koken.
- Prak de pompoen zacht en roer het geheel.
- Doe er 2 eetlepels suiker bij.
- Maggiblokjes en peper naar smaak toevoegen.
- Serveer de gestoofde pompoen met rijst.
Notities
Tip:
Variëer met dit gerecht. Vervang het zoutvlees door gedroogde garnalen of gerookte kip. Weetje: Pompoen wordt niet alleen bij rijst gegeten. Men eet ook pompoen met roti. Pompoen noemen we in het Surinaams: Pangpoeng.
Variëer met dit gerecht. Vervang het zoutvlees door gedroogde garnalen of gerookte kip. Weetje: Pompoen wordt niet alleen bij rijst gegeten. Men eet ook pompoen met roti. Pompoen noemen we in het Surinaams: Pangpoeng.