Een Smakelijke Duik in de Surinaamse Keuken
Surinaamse bami is een geliefd gerecht in de Surinaamse keuken, dat zijn oorsprong vindt in de Chinese invloed op het land.

Het gerecht bestaat uit gekookte bami (noedels) die worden gewokt met een mix van smaakvolle ingrediënten zoals kip, varkensvlees of garnalen, en een variëteit aan groenten.
De kenmerkende smaak komt van de kruiden en sauzen, waaronder ketjap, knoflook en sambal.
Bami wordt vaak gegeten als een hoofdgerecht.
Wat het gerecht extra bijzonder maakt, is de veelzijdigheid, het kan eenvoudig worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren.
Of je nu van een pittige bami houdt of liever een mildere variant hebt, Surinaamse bami biedt altijd een smaakvolle en bevredigende ervaring.
In het Surinaams koken met Jen kookboek is uiteraard het recept te vinden van dit gerecht!

Surinaamse bami
Equipment
- 1 pan om de spaghetti in te koken
- 1 wok om de bami in te roerbakken
Ingrediënten
- 1 pak spaghetti (500 gram) naturel
- 6 takjes selderij grof gehakt
- snuf 5 spice kruiden
- 2 uien fijngesneden
- 2 teentjes knoflook fijn geperst
- 2 maggiblokjes het is ook mogelijk om aromat te gebruiken
- 80 ml ketjap de zoute variant
- 1 eetlepel suiker
Instructies
- Breng water aan de kook met een snufje zout.
- Kook de spaghetti al dente, dus niet te zacht.
- Laat de spaghetti na het koken schrikken en goed uitlekken.
- Schenk voldoende olie in een wok en laat dit goed heet worden. Hier ga je de bami in ''draaien'' (roerbakken).
- Je start met het fruiten van de gesneden uien en knoflookRoer het geheel en laat het niet te donker worden.
- Plaats nu de helft van de gekookte spaghetti in de wok en roer het mee, dit alles doe je op zacht vuurSchenk nu circa 80 ml ketjap erbij en blijf roeren. Doe al roerend de rest van de spaghetti erbij en roerbak dit tot een geheel.
- Voeg er een snufje zout + zwarte peper, 1 eetlepel suiker en een snufje 5 spice kruiden aan toe.
- Voeg tot slot verse selderij toe.