In de Surinaamse keuken houden we van kleur, smaak en warmte!

Dat geldt zeker ook voor onze zoete lekkernijen. Eén van de tropische toppers die regelmatig op tafel verschijnt is de Surinaamse ananascake.

We gebruiken in Suriname graag verse ananas. Maar eerlijk is eerlijk, het schoonmaken en snijden ervan kost tijd. Daarom is ananas uit blik een prima alternatief, vooral voor zoete gerechten als deze cake.

Wat deze ananascake extra bijzonder maakt? De heerlijke combinatie van rum, vanille-essence en amandel smaken die samen een diepte geven aan deze smaakvolle cake.

Surinaamse Ananascake

Een tropisch zoete cake met ananas, rum, vanille en amandel. Eenvoudig te maken en boordevol Surinaamse smaak!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 55 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Porties: 12 stukken
Gang: Nagerecht, Tussendoortje, zoet
Keuken: surinaams

Ingrediënten
  

  • 1 blikje ananasschijven in stukjes gesneden en houd een paar schijfjes over voor de versiering van je cake!
  • rozijnen hoeveelheid naar wens en eventueel vooraf wellen in rum.
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 zakje bakpoeder
  • 300 gram suiker
  • 400 gram roomboter
  • 6 eieren
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 zakjes vanille suiker
  • 2 theelepels amandel essence
  • 2 theelepels vanille essence
  • 2 eetlepels rum rum is optioneel dus géén must.
  • 1 theelepel kaneel

Method
 

  1. Snijd de stukjes ananas in partjes.
  2. Spoel en wel de rozijnen.
  3. Meng de bloem samen met bakpoeder en vanille suiker.
  4. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  5. Mix de eieren samen met de roomboter.
  6. Voeg nu 500 gram zelfrijzend bakmeel en vanille suiker toe.
  7. Voeg 2 theelepels amandel essence en vanille essence toe.
  8. Verhit roomboter in een steelpan en doe de bruine suiker erbij.
  9. Doe de stukjes ananas en rozijnen erbij en roer door het beslag.
  10. Vet/spuit een bakblik in.
  11. Verdeel de stukken ananas op de bodem van een bakblik.
  12. Schenk het beslag in de bakblik en bak de ananascake gedurende 50 minuten af op 180 graden.

Notities

Garneer de ananscake na het bakken met kleurrijke sukade vruchten voor een feestelijke en extra zoete finishing touch. Dit doe je na het omdraaien van de cake.
Dit recept komt uit het kookboek Surinaams koken voor de hele familie, boordevol authentieke en toegankelijke familierecepten uit de Surinaamse keuken.
 

Switi én leuk om te weten...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept