Ga terug

Surinaamse gehaktballetjes

Kruidige, sappige Surinaamse gehaktballetjes met een heerlijke mix van specerijen! Perfect als borrelhapje, bijgerecht of als onderdeel van een warme, Surinaamse maaltijd.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties: 4 personen
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht
Keuken: surinaams

Ingrediënten
  

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 tomaat in kleine blokjes
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngeperst + optioneel knoflookpoeder
  • 2 beschuiten gekruimeld - optioneel voor betere binding.
  • 40 ml zoute ketjap Of zoute marinade van het merk: Sishado
  • 20 ml zoete ketjap Of zoet/zoute marinade van het merk: Sishado
  • zwarte peper naar smaak
  • aromat naar smaak
  • 50 ml water voor het aanmaken van jus
  • 1 eetlepel zonnebloemolie om de gehaktballetjes in te bakken
  • 3 takjes selderij fijngesneden

Method
 

  1. Plaats het vlees in een kom.
  2. Snijd de ui en tomaat in fijne blokjes.
  3. Spoel de selderij af en snijd de bladeren in stukken.
    De takjes gebruik je niet voor de gehaktballetjes maar kun je wel aan de jus toevoegen tijdens de bereiding hiervan.
  4. Pers de knoflook fijn.
  5. Kruimel het beschuit en doe het in de kom.
  6. Kneed het gehakt en schenk er circa 30 ml ketjap bij en maak
    er balletjes van.
    De resterende ketjap gebruik je voor de jus!
  7. Verhit zonnebloemolie in een pan en bak de gehaktballen gaar.
  8. Schenk er een half kopje water bij én de rest van de ketjap.
  9. Laat de gehaktballen op laag vuur sudderen totdat de jus deels op is gelost.
  10. Serveer de gehaktballetjes met aardappelen of rijst.

Notities

Waarom beschuit in gehaktballetjes?
Beschuit zorgt voor een zachtere, sappige textuur, bindt het vocht en houdt de balletjes mooi bij elkaar. Door de neutrale smaak versterkt het juist de kruiden zonder te overheersen.
Extra spices? Dit is een basisrecept maar geef het extra smaak door wat knoflookpoeder of een snufje gemalen gember aan het gehakt toe te voegen.
Dit recept komt uit het kookboek Surinaams koken voor de hele familie, boordevol authentieke en toegankelijke familierecepten uit de Surinaamse keuken.