Kowsbanti is de Surinaamse benaming voor kousenband.
Kousenband is niet weg te denken uit de Surinaamse keuken. Je maakt kousenband met verschillende gerechten. Denk hierbij aan Surinaamse roti, met rijst, op een broodje met zoutvlees of als vulling in Surinaamse pasteitjes. Verse kousenband is als je het ons vraagt het allerlekkerste. Echter is het nog niet voor een ieder mogelijk om tot verse kousenband te beschikken. Sinds kort verkoopt Picnic verse kousenband. Steeds meer Albert Heijn filialen verkopen ook verse kousenband. De diepgevroren variant is zo slecht nog niet.
Persoonlijk vind ik dat kousenband uit de diepvries veel vocht bevat. Tijdens het roerbakken schenk ik dit altijd weg.
Daarnaast proef je het verschil als je gebruik maakt van verse kousenband. Als je de mogelijkheidhebt om aan verse kousenband te komen, raad ik je aan om de kousenband zo zijn mogelijk te snijden. Dit kan in kleine blokjes of schuine stukken.
Dit is het basis recept voor kousenband.

Kousenband
Equipment
- Wok
Ingrediënten
- 500 gram kousenband vers of diepvries
- 1 ui gesnipperd
- 2 el olijfolie zwarte peper naar smaak
- maggiblokje naar smaak
- 3 teentjes knoflook fijngeperst
Instructies
- Was en snijd de kousenband in stukjes, hoe kleiner hoe lekkerder.
- Bak de uien en knoflook op middelhoog vuur of standje 5 op je inductie kookplaat.
- Voeg de kousenband hieraan toe en roerbak het geheel gedurende 8 minuten.; Optioneel:
- Voeg een theelepel tomatenpuree toe en een klein beetje water.
- Laat je kousenband gedurende 10 minuten op zacht vuur stomen.
- Breng je kousenband op smaak met zwarte peper en een maggiblokje.
Notities
Verse kousenband is ook heerlijk in Surinaamse pasteitjes of loempia’s.
Hmmm kan ik het ook koken? En voor hoe lang moet dat dan?
Vandaag gemaakt met diepvries kouseband en was heerrrrlijk! Bedankt voor het delen van dit recept.
Hallo Reina,
Wat leuk om dit te lezen. Fijn dat het gelukt is en natuurlijk gesmaakt heeft! Daar doen we het voor. Een mooie dag gewenst!