Deze rijkgevulde Surinaamse soep moét je tijdens de koudere dagen geprobeerd hebben.
Met zoutvlees en gerookte kipfilet én rijst.
Benodigdheden:
- 500 gram gele spliterwten
- 2,5 liter water
- Zoutvlees
- Gerookte kipfilet
- 2 maggieblokjes
- Snufje zout
- Selderij 6-8 takken
- Pimentkorrels
- Zwarte peper of een Madame Jeanette
Bereidingswijze:
- Breng 2,5 liter water met een snufje zout aan de kook.
- Start met het afspoelen van de gele spliterwten.
- Was de gele spliterwten totdat ze helemaal schoon zijn.
- Doe de gele spliterwten in het water.
- Kook het zoutvlees gedurende 40 minuten in een aparte pan.
- Snijd 2 uien, 3 teentjes knoflook, gerookte kipfilet en het zoutvlees in stukken.
- Spoel de selderij bladeren en snijd ze in stukken.
- Doe ze nu in de soeppan.
- Fruit de uien in een andere pan en doe hier de knoflook erbij.
- Voeg nu het zoutvlees hieraan toe.
- Roerbak het geheel en doe tot slot de gerookte kipfilet erbij.
- Schenk nu het vlees in de soeppan en roer het geheel.
- Doe de pimentkorrels erbij.
- Kook het geheel op een laag vuur nog circa 30 minuten door.
- Maggieblokjes en zwarte peper naar smaak toevoegen.
Optioneel: Een kom witte rijst.
Geniet van je krachtige, rijkgevulde Surinaamse soep.
Voor meer Surinaamse gerechten verwijs ik je graag naar het kookboek:
Surinaams koken met Jen!