Sopropo is een Surinaamse groenten dat we ook wel: balsempeer of bitter melon noemen. Ik noem het de tropische komkommer.
Oorspronkelijk komt sopropo uit Zuid-oost Azië
Sopropo is bitter van smaak en bevat veel vitaminen en mineralen.
Denk hierbij aan vitamine B1, B2, B3, B11 en vitamine C. Het bevat de mineralen magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en zink.
In Suriname zien we sopropo ook als medicijn.
Sopropo is perfect bij hoge bloeddruk of bloedvergiftiging.
Buitenom het feit dat sopropo een genezende werking heeft, is het ook een lekkere groente!
Een gerecht als sopropo met rijst en zoutvlees of gedroogde garnalen is zeker een aanrader.
Helaas is het vanaf begin van dit jaar niet meer toegestaan om verse sopropo uit Suriname te importeren.
Momenteel is het alleen toegestaan om de diepvriesvariant te importeren.
De groothandelaren en toko’s zullen dus voornamelijk de diepvries variant aanbieden.
Let er alleen wel op dat je bij het bereiden van sopropo uit de diepvries, niet het vocht mee kookt. Laat je sopropo daarom goed uitlekken voor gebruik!
In het Surinaams koken met Jen kookboek staat uiteraard het recept voor Sopropo!
[…] Bekijk hier het artikel waar ik meer informatie over sopropo geef. […]