Sopropo

De Sopropo is een balsempeer en een eenjarige , kruidachtige en snelgroeiende klimplant uit de komkommerfamilie.

De bladeren zijn vijfkantig en groeien in de lengterichting.

De hangende groene onrijpe vrucht heeft een ribbelige structuur. De vruchten zijn zeer variabel van grootte ( 3 cm tot 40 cm). De rijpe vruchten verkleuren van groen naar geel of oranje.

Bladeren van de Sopropoplant kunnen ook als thee gedronken worden.

Wat Sopropo speciaal maakt is het feit dat het enorm gezond is.

Soprop bevat een hoop: Vitamine C, B1 B2 B3 en B11.

Daarnaast bevat het ook boordevol mineralen zoals Magnesium, fosfor ijzer en zink

Sopropo bevat 2 maal zoveel calcium als spinazie

Sopropo bevat 2 maal zoveel Calcium als een banaan

 

De Sopropo komt oorspronkelijk uit tropisch Azië.

Sopropo kook je, stoof je of wok je.

Tegenwoordig wordt de vrucht onder andere in Suriname gekweekt.

Voor de Surinamers is het een geliefde groente die veelvuldig wordt gegeten.

Sopropo is heerlijk met rijst, gedroogde garnalen of met zoutvlees.

Als je het mij vraagt is dit een gouden combinatie voor een heerlijk Surinaams gerecht.

Uiteraard ga ik er in mijn kookboek uitgebreider op in.

Sopropo is het beste middel tegen bloedvergiftiging.

De bittere smaak van Sopropo is o.a. goed voor de gal en voor de lever.

Dit zorgt voor de afdracht van Toxine en spijsvertering.

Alle natuurlijke bittere producten zijn ook goed tegen Malaria

De vrucht is in Nederland verkrijgbaar bij de betere Surinaamse toko´s of Surinaamse supermarkten die producten uit Suriname verkopen.

Al met al, sopropo is lekker als hoofdgerecht maar ook goed als medicijn

Het is daarom zeker de moeite waard om deze Surinaamse groenten eens toe te voegen aan je boodschappenlijstje!

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *