Sopropo met zoutvlees en rijst

De start van je Surinaamse en Caribische keuken begint hier!

De sopropo is een balsempeer en een eenjarige, kruidachtige + snelgroeiende klimplant.

Voor de Surinamers is het een geliefde groente die veelvuldig wordt gegeten. Sopropo is net als antroewa een groente dat je moet ”leren” eten.

Op het moment dat je de juiste bereidingswijze hebt is het een heerlijke groente!

Sopropo is lekker met rijst, gedroogde garnalen of met zoutvlees.
Als je het mij vraagt is dit een gouden combinatie voor een heerlijk Surinaams gerecht.

Bekijk hier het artikel waar ik meer informatie over sopropo geef.

Benieuwd geworden en wil je snel verder aan de slag?

Bekijk hieronder het recept!

 

Sopropo met zoutvlees en rijst

De sopropo is een balsempeer en een eenjarige, kruidachtige + snelgroeiende klimplant. Voor de Surinamers is het een geliefde groente die veelvuldig wordt gegeten. Sopropo is net als antroewa een groente dat je moet ''leren'' eten. Op het moment dat je de juiste bereidingswijze hebt is het een heerlijke groente! Sopropo is lekker met rijst, gedroogde garnalen of met zoutvlees.Als je het mij vraagt is dit een gouden combinatie voor een heerlijk Surinaams gerecht.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Surinaams
Porties 3 personen
calorieën 489 kcal

Equipment

  • Pan (voor het uitkoken van het zoutvlees)
  • Wok

Ingrediënten
  

  • 2 el olijfolie
  • 3 sopropos gesneden in ringen
  • 2 uien fijn gesneden
  • 2 tomaten in blokjes
  • 4 teentjes knoflook, fijngeperst
  • maggblokjes naar smaak
  • zoutvlees uitgekookt * zie notities
  • 500 gram basmatirijst
  • 2 tl tomatenpuree

Instructies
 

  • Was de sopropo met zout en halveer ze.
  • Verwijder de pitten van de sopropo door het met een lepel uit te hollen.
  • Snijd nu de sopropo in ringen.
  • Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Schenk een eetlepel olijfolie in een wok en fruit de uien en fijngeperste knoflook.
  • Voeg het zoutvlees toe en bak het mee.
  • Doe nu de sopropo erbij en roerbak het geheel gedurende 15 minuten.
  • Voeg er 2 theelepels tomatenpuree aan toe.
  • Breng de sopropo op smaak met maggiblokjes en zwarte peper.
  • Verdeel de rijst over diepe borden.
  • Schep dan de sopropo met zoutvlees eroverheen.

Notities

Sopropo is een bittere groente. Is je sopropo ondanks het feit dat je het met zout wast alsnog bitter? Door het toevoegen van suiker breek je de bittere smaak af. Het is ook mogelijk om je sopropo in een zout-waterbadje te leggen.
Zo kook je zoutvlees uit:
Plaats het vlees in een pan en laat het gedurende 25 minuten koken. Hoe langer je het kookt hoe zachter het vlees zal worden. Het uitkoken doe je naar smaak. 
Trefwoord sopropo

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept