Surinaamse gele pesi soep
Maaltijd
Diner
Keuken
Authentiek Surinaams
Porties
Prep Tijd
8
50
Kook Tijd
Passieve Tijd
40
90
Porties
Prep Tijd
8
50
Kook Tijd
Passieve Tijd
40
90
Ingrediƫnten
500
gram
Gele spliterwten
2,5
liter
Water
Zoutvlees
hoeveelheid naar wens
Gerookte kipfilet
hoeveelheid naar wens
2
Maggiblokjes
Zout
een snufje
8
takken
Selderij
alleen de bladeren gebruiken
10
Pimentkorrels
afspoelen voor gebruik
Zwarte peper
Optioneel
Madame Jeanette
Instructies
Breng 2,5 liter water met een snufje zout aan de kook.
Start met het afspoelen van de gele spliterwten.
Was de gele spliterwten totdat ze helemaal schoon zijn en doe ze in de pan.
Kook het zoutvlees uit in een aparte pan gedurende 40 minuten. Snijd het (uitgekookte) zoutvlees in stukken en voeg het toe aan de soep.
Snijd 2 uien & 3 teentjes knoflook fijn. Snijd de gerookte kipfilet in stukken.
Spoel de selderij bladeren en snijd deze ook in stukken.
Fruit de uien in een andere pan en doe hier de knoflook bij.
Voeg nu het zoutvlees hieraan toe.
Roerbak het geheel en doe tot slot de gerookte kipfilet erbij.
Schenk nu het vlees in de soeppan en roer het geheel.
Doe de pimentkorrels erbij.
Kook het geheel gedurende 40 minuten op laag vuur. Regelmatig roeren. Breng de soep op smaak met maggiblokjes/aromat/zout en zwarte peper.
Garneer en serveer de soep met verse selderij.
Notities
Alle Surinaamse soepen zijn ook met een portie rijst te eten.