In dit artikel vertel ik meer over Surinaamse roti.
Roti bladen maken is een vakmanschap. Vandaag deel ik het recept voor roti vellen met Dahl.
Een keer proberen op een zondag is erg leuk maar oefening baart kunst.
De vulling voor de perfecte roti deel ik op een ander moment.
Recept Afdrukken
Surinaamse roti vellen/pannenkoeken
Instructies
Was de gele spliterwten en kook ze gaar. Het is de bedoeling dat de spliterwten droog worden gekookt.
Let wel op dat ze niet aanbranden.
Laat de gele spliterwten vervolgens afkoelen.
Maal vervolgens de spliterwten fijn.
Rooster de komijn. Dit doe je in een pan zonder olie of boter.
Meng de komijn-zaadjes met zout, peper en knoflook.
Plaats alles in een pan en roer hetgeen op laag vuur.
Voeg de bloem (zelfrijzend bakmeel) samen met 500 ml water en 3 eetlepels olijfolie.
Je deeg moet soepel aanvoelen. Schenk er zo nodig een klein beetje water bij.
Kneed het geheel fijn en laat het deeg een uur, afgedekt rusten.
Maak nu kleine bolletjes van het deeg en rol het plat. Zorg
voor een ondergrond dat schoon is en strooi er voor het rollen
wat bloem over. Herhaal dit waar nodig is.
Doe een eetlepel van de vulling in het deeg, vouw het deeg
dicht en rol ze voorzichtig plat.
Bak nu de roti vellen aan beiden kanten in een koekenpan. Smeer tijdens het bakken zonodig olijfolie over de pannenkoeken.
Je roti is klaar om te eten met kousenband, kip of lamsvlees.
Notities
Het maken van roti vellen vergt tijd. Tegenwoordig zijn er verschillende aanbieders die kant en klare roti vellen aanbieden.De goede toko’s verkopen deze bladen kant en klaar. Persoonlijk ga ik altijd voor het merk van Kries Roti.
De roti bladen worden per 3 verpakt.
Weetje:
De meeste roti vellen die je in de supermarkt ziet, of verkocht worden onder de naam roti missen de vulling. Deze ‘’roti’’ staan z ijn verre van authentieke roti. Dit is zonde omdat de gele spliterwten en de komijnzaadjes juist de extra smaak geeft. Voor een echte smaaksensatie raad ik je aan om authentieke rotivellen aan te schaffen en bijvoorbeeld zelf de vulling te maken.

Beste Jen, ik heb ooit een poging gewaagd het zelf te maken de roti bladen maar helaas kreeg ik ze niet dun genoeg uitgerold.
Ik ben nu opzoek naar een adresje waar ik ze kant en klaar kan kopen dus mijn vraag is, verkoop je ze ook los?
Hoor graag van u.
Vriendelijke groet,
Nelleke Zijnstra
Ik koop ze bij de Turkse winkel. Die hebben ze in de vriezer liggen. Die zijn super lekker.
Hoi Nelleke, mijn ervaring is dat wanneer je bij stap 10 na het vullen de kleinere bolletjes nóg een uur laat rijzen/rusten het deeg soepeler kunt uitrollen
Hoi Jen. Ik maak roti zo’n 35 jaar naar een recept wat ik ooit van Surinaams-hindoestaans schoonfamilie had geleerd.
Gewoon super lekker.
Nu heb ik het geleerd om ook aardappelkruim te verwerken door het deeg. Is dat een andere variant of heb ik een verkeerd recept geleerd? Groetjes, Ton
Is een andere variant 🙂 je heb vaak met (dhaal) kikkererwten maar ook met (aloe) aardappel. Persoonlijk vind ik de aardappel lekkerder