Surinaamse roti met kip

Als je aan Surinaams eten denkt, denk je al snel aan: ROTI!

Ieder liefhebber van de Surinaamse keuken is weg van Roti. Mijn oma maakte vroeger haar roti bladen helemaal zelf. Ik kan me nog herinneren dat ze de bladen vulde met gestampte gele erwten. Daar zat enorm veel tijd in. Om heel eerlijk te zijn ga ik voor gemak. Maak je toch liever je eigen roti bladen? Bekijk dan Pagina 38 van dit kookboek om het recept voor de Roti bladen terug te vinden.

Surinaamse roti met kip

Als je aan Surinaams eten denkt, denk je al snel aan: ROTI!
Ieder liefhebber van de Surinaamse keuken is weg van Roti. Mijn oma maakte vroeger haar roti bladen helemaal zelf. Ik kan me nog herinneren dat ze de bladen vulde met gestampte gele erwten. Daar zat enorm veel tijd in. Om heel eerlijk te zijn ga ik voor gemak. Maak je toch liever je eigen roti bladen? Bekijk dan Pagina 38 van het Surinaams koken met Jen kookboek om het recept voor de Roti bladen terug te vinden.
4.5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 40 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Surinaams
Porties 4 personen
calorieën 445 kcal

Equipment

  • Pan (eieren)
  • Hapjespan

Ingrediënten
  

  • 3 roti vellen kries roti is the best!
  • 1 kg kip kipdijfilet of 1 kg kippenbouten
  • 2 uien gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook fijngeperst
  • 500 gram Kousenband vers of diepvries variant
  • 4 Eieren gekookt en gepeld
  • 6 Kruimige Aardappelen in parten ,
  • 4 el Massala of Switi Massala mix
  • 2 e Olijfolie
  • Zeezout of Maggblokje naar smaak
  • 1 Madame Jeanette optioneel mee laten stoven

Instructies
 

  • Breng de eieren aan de kook en pel ze.
  • Was en snijd het vlees.
  • Laat het vlees uitlekken, hierdoor kan je het vlees later goed opbakken.
  • Verhit voldoende olijfolie in een pan en fruit de uien en knoflook hierin.
  • Doe dan 2 eetlepels Massala en bak de uien en knoflook in de olijfolie kort mee, doe dit op middelhoog vuur. Let op dat de Massala niet aanbrandt.
  • Schenk extra olijfolie in de wok als dat nodig is.
  • Roerbak het vlees door de massala kruiden.
  • Keer het vlees regelmatig om.
  • Zodra het vlees gaar is schenk je 300 ml water bij het vlees.
  • Laat het geheel circa 20 minuten sudderen.
  • Doe hier na 10 minuten de gekookte en gepelde eieren bij.
  • Verhit in een aparte wok een eetlepel olijfolie.
  • Roerbak de kousenband zonodig met een uitje en tomaat in circa 15 minuten gaar.
  • Verwarm de roti plaat/pannenkoek. Serveer het samen met het vlees een gekookt eitje en kousenband.

Notities

Roti is onmisbaar in onze Surinaamse keuken. Inmiddels zijn er al veel varianten rotiplaten op de markt. Je authentieke roti valt en staat met de rotivellen en een goede massala!
Let op:
Oei! Laat jezelf niet voor de gek houden. Er zijn talloze roti recepten.
De Surinaamse roti plaat/vel is altijd gevuld. Met gele spliterwten of aardappel.
Surinaamse roti plaat/vel is altijd gevuld. Met gele spliterwten of aardappel.
Ongewijzigd: Met dit recept weet je zeker dat je authentieke roti maakt!
Trefwoord roti,kip,kousenband

Aanbevolen artikelen

21 Comments

  1. Wanneer voeg je de aardappelen toe?

    1. De aardappelen voeg je als laatst toe. Deze laat je mee sudderen met het vlees.

  2. Doe je de aardappelen voorkoken of kook je ze tijdens het sudderen ?

    1. Hi Danny, ik kook de aardappelen niet voor. Dat is niet nodig. De aardappelen worden zacht tijdens het sudderen + ze krijgen door de kruiden een lekkere smaak.
      Succes!

      1. 3 sterren
        Maar wanneer gaan de aardappels erbij dan? Dat zie ik nergens!

  3. Wat leuk! Ik was voor mijn man o zoek naar een roti recept, kom ik jou blog tegen.
    Groetjes, Chantal
    (Oud buurmeisje)

    1. Aaah, zo leuk en toevallig! Gaat alles goed met jullie? Gr, Jen

  4. Wat voor smaak maggie blokje? Tuinkruiden, rundvlees?

    1. Ik gebruik de standaard maggiblokjes cq bouillonblokjes. Deze zitten in een rood/gele verpakking.

      1. Hi Jen! Wanneer gaat het blokje erin? En hoeveel el massala gaat er? 2 of 4?

        1. Het blokje mag erin zodra je het water toevoegt. Als je gebruik maakt van mijn Switi Massala mix https://surinaamskokenmetjen.nl/Surinaamse/webshop/3x-switi-massala-mix/
          hoef je er geen blokje bij te doen. Bij de resterende Massala mixen wel!

      2. Ik dacht dat het met rode aardappelen moest

  5. 5 sterren
    Heeerlijk! Ik ga dit zeker proberen te maken, bedankt!!

    1. Hallo Rina, wat leuk! Lekker eten alvast. Groet, Jen.

  6. 5 sterren
    Heeerlijk! Bedankt voor het rececpt, ga dit morgen uitproberen!

  7. 5 sterren
    Gisteren het gerecht klaargemaakt en vandaag gegeten. Heeeerlijk smullen. Echt een topgerecht. Dank je wel Jen

    1. Wat fijn om dit te lezen! Super dat het gesmaakt heeft. Gr, Jen

    2. Hallo Miriam, goed te horen dat het gesmaakt heeft! Groet, Jen

  8. Heerlijk recept! Jammer dat het recept niet volledig is? Wanneer de andere 2 eetlepels kerrie erbij ? Wanneer de aardappels? Zelf maar een beetje experimenteren dan komt het goed! Maar zo zou het niet moeten

    1. Hallo Ans! Leuk dat je aan het experimenteren bent! Is het gelukt? Het mooie in de Surinaamse keuken is dat alles staat of valt met proeven en improviseren. Je kan de aardappels apart koken en zo serveren, je zou ze nog kunnen bakken na het koken, je kan ze zelfs in de jus van de kip mee koken. Maar net wat je smaak is! wat de andere eetlepels kerrie betreft, ook die kan je naar smaak toevoegen waar je dat lekker vindt. Extra bij de kip voor een krachtigere roti, bij de kousenband om ook die een massala smaak te geven of bijvoorbeeld bij het koken/bakken van de aardappels. Groet, Jen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept