Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn site voor hét recept van de lekkerste Surinaamse roti.
Vele denken te weten hoe je Surinaamse roti maakt. Alleen ik, geboren in Suriname heb het er met de paplepel ingekregen. Ik hoef het je dus niet uit te leggen dat een ander, van een ander afkomst het je niet beter uit kan leggen. Niet vervelend bedoeld hoor. Juist ik die voor verbinding staat zal het je altijd in alle eerlijkheid vertellen. Een site dat 100% uit liefde voor de Surinaamse keuken is begonnen. Niet een site dat vol hangt met vervelende banners. Ik neem aan dat je daar niet voor komt, toch? Als het goed is ben je hier gekomen voor lekker eten… Food, food en nog eens Food.
Mijn liefde voor de Surinaamse keuken is real én vooral echt.
De bezoekersaantallen liegen er daarom niet om. Dit roti recept is geliefd. Vele mensen zijn je al voor gegaan. Daarom heb ik besloten hierbij een aparte sample mix voor samen te stellen. Hiervoor zal ik nog een apart recept afzonderlijk voor uitschrijven maar i.c.m. dit recept moet het ook helemaal lukken.

Surinaamse roti met kip
Equipment
- Pan (eieren)
- Hapjespan
Ingrediënten
- 3 roti vellen
- 1 kg kip kipdijfilet of 1 kg kippenbouten
- 2 uien gesnipperd
- 4 teentjes knoflook fijngeperst
- 500 gram Kousenband vers of diepvries variant
- 4 Eieren gekookt en gepeld
- 6 Kruimige Aardappelen in parten ,
- 4 el Massala of Switi Massala mix
- 2 e Olijfolie
- Zeezout of Maggblokje naar smaak
- 1 Madame Jeanette optioneel mee laten stoven
Instructies
- Breng de eieren aan de kook en pel ze.
- Was en snijd het vlees.
- Laat het vlees uitlekken, hierdoor kan je het vlees later goed opbakken.
- Verhit voldoende olijfolie in een pan en fruit de uien en knoflook hierin.
- Doe er dan 2 eetlepels Massala en bak de uien en knoflook in de olijfolie kort mee, doe dit op middelhoog vuur. Let op dat de Massala niet aanbrandt.
- Schenk extra olijfolie in de wok als dat nodig is.
- Roerbak het vlees door de massala kruiden.
- Keer het vlees regelmatig om.
- Zodra het vlees gaar is schenk je 300 ml water bij het vlees en 2 eetlepels massala.
- Doe er nu de gesneden en geschilde aardappelen bij en laat deze meekoken.
- Laat het geheel circa 20 minuten sudderen.
- Doe hier na 10 minuten de gekookte en gepelde eieren bij.
- Verhit in een aparte wok een eetlepel olijfolie.
- Roerbak de kousenband zonodig met een uitje in circa 15 minuten gaar.
- Verwarm de roti plaat/pannenkoek. Serveer het samen met het vlees een gekookt eitje en kousenband.
Notities
Oei! Laat jezelf niet voor de gek houden. Er zijn talloze roti recepten.
De Surinaamse roti plaat/vel is altijd gevuld. Met gele spliterwten of aardappel. Surinaamse roti plaat/vel is altijd gevuld. Met gele spliterwten of aardappel.
Ongewijzigd: Met dit recept weet je zeker dat je authentieke roti maakt!
Dit recept heeft geen pittige basis of twist. Wél een kruidige zoals het hoort bij een goede Surinaamse roti.
Om dit recept een pittige twist te geven kan je hem met een lekkere Madame Jeanette Pepersaus of de Roti Hot Peppersauce af maken. Ook deze zijn te vinden bij Jen’s Foodspot.


Hopelijk heb je wat aan deze tips om thuis lekker je Surinaamse roti te kunnen maken!
Geniet ervan.
Soso Lobi

Door de lancering van Jen’s Foodspot is het mogelijk om een sample van de Switi Massala mix voor slechts 3,95 euro te bestellen. Zo weet je zeker dat je de lekkerste kruiden voor jou Surinaamse roti in huis hebt.
Als je aan Surinaams eten denkt, denk je al snel aan: ROTI!
Ieder liefhebber van de Surinaamse keuken is weg van Roti. Mijn oma maakte vroeger haar roti bladen/vellen ten alle tijden zelf.
Als vulling van de roti vellen maakte ze gebruik van gele spliterwten. Het is ook mogelijk om een vulling van aardappel te gebruiken.
Roti met een vulling van gele spliterwten noemt men ook: Roti Dahl.
Persoonlijk ben ik niet zo weg van de roti vellen met aardappel-vulling.
In dit recept leer ik je de roti ”toespijs” te maken. Met ”toespijs” bedoel ik: Massala kip, aardappelen én kousenband.
Maak je toch liever je eigen roti bladen? Bekijk dan pagina 38 van het Surinaams koken met Jen kookboek om het recept voor de Roti bladen terug te vinden.


Vouchers voor het volgen van een Surinaamse kookworkshop shop je hier.

Wanneer voeg je de aardappelen toe?
De aardappelen voeg je als laatst toe. Deze laat je mee sudderen met het vlees.
Doe je de aardappelen voorkoken of kook je ze tijdens het sudderen ?
Hi Danny, ik kook de aardappelen niet voor. Dat is niet nodig. De aardappelen worden zacht tijdens het sudderen + ze krijgen door de kruiden een lekkere smaak.
Succes!
Maar wanneer gaan de aardappels erbij dan? Dat zie ik nergens!
Helemaal als laatste, en dan mee laten sudderen
Hey Danny, bij de ingrediënten staat 4 eetlepels Masala maar je gebruikt er maar twee, klopt dat?
2 in het begin en 2 als je de 300 ml water erbij hebt gedaan.
Twee bij de uien/knoflook (stap 5) en twee bij de kip (stap 9). Of lees ik dit verkeerd?
Ik kook altijd en paar aardappelen appart en en paar me in de toespijs gaar laten worden dan wordt de masalasaus iets dikker.
Ja! Dat doe ik af en toe ook. Er zijn talloze manieren om de roti te maken. Inderdaad een goed en lekker idee. Hmm. Vandaag eet ik ook roti. Heerlijk. Wat eet jij vandaag?
Wat leuk! Ik was voor mijn man o zoek naar een roti recept, kom ik jou blog tegen.
Groetjes, Chantal
(Oud buurmeisje)
Aaah, zo leuk en toevallig! Gaat alles goed met jullie? Gr, Jen
Wat voor smaak maggie blokje? Tuinkruiden, rundvlees?
Of kip?
Ik gebruik de standaard maggiblokjes cq bouillonblokjes. Deze zitten in een rood/gele verpakking.
Hi Jen! Wanneer gaat het blokje erin? En hoeveel el massala gaat er? 2 of 4?
Het blokje mag erin zodra je het water toevoegt. Als je gebruik maakt van mijn Switi Massala mix https://surinaamskokenmetjen.nl/Surinaamse/webshop/3x-switi-massala-mix/
hoef je er geen blokje bij te doen. Bij de resterende Massala mixen wel!
Ik dacht dat het met rode aardappelen moest
Bedankt! Inmiddels gemaakt en hij is heel erg lekker geworden!
Wat fijn dat het gelukt is! Super!
Welke Massala,
Ik ken alleen Garram Massala
We maken gebruik van Hindoestaanse (Surinaamse) Massala. Garam Massala is een massala op basis van Garam. Deze heb je niet nodig voor Surinaamse Roti.
Heeerlijk! Ik ga dit zeker proberen te maken, bedankt!!
Hallo Rina, wat leuk! Lekker eten alvast. Groet, Jen.
Dankjewel voor dit recept! Ik had al een paar keer een ander recept geprobeerd maar dat was niet zo lekker als deze. Hoe maak ik de roti met gele spliterwten? Dat lijkt me ook een feestje!
Wat fijn om te lezen. In het kookboek staan er meerdere lekkere recepten! Deze is hier te bestellen!
Heeerlijk! Bedankt voor het rececpt, ga dit morgen uitproberen!
Gisteren het gerecht klaargemaakt en vandaag gegeten. Heeeerlijk smullen. Echt een topgerecht. Dank je wel Jen
Wat fijn om dit te lezen! Super dat het gesmaakt heeft. Gr, Jen
Hallo Miriam, goed te horen dat het gesmaakt heeft! Groet, Jen
Heerlijk recept! Jammer dat het recept niet volledig is? Wanneer de andere 2 eetlepels kerrie erbij ? Wanneer de aardappels? Zelf maar een beetje experimenteren dan komt het goed! Maar zo zou het niet moeten
Hallo Ans! Leuk dat je aan het experimenteren bent! Is het gelukt? Het mooie in de Surinaamse keuken is dat alles staat of valt met proeven en improviseren. Je kan de aardappels apart koken en zo serveren, je zou ze nog kunnen bakken na het koken, je kan ze zelfs in de jus van de kip mee koken. Maar net wat je smaak is! wat de andere eetlepels kerrie betreft, ook die kan je naar smaak toevoegen waar je dat lekker vindt. Extra bij de kip voor een krachtigere roti, bij de kousenband om ook die een massala smaak te geven of bijvoorbeeld bij het koken/bakken van de aardappels. Groet, Jen.
beste Ans, ik denk dat je eerst zelf beter moet lezen voordat je zulke berichten plaatst. in stap 9 staat duidelijk dat de ‘andere’ 2 eetlepels massala toegevoegd moeten worden en stap 10 gaat volledig over het toevoegen van de aardappels. gewoon goed lezen, dat is zoals het zou moeten!!
Goedemorgen,
Ik zie dat je in je ingrediënten lijst verwijst naar 4 el massala. Alleen zie ik in het recept zelf 2 el massala terugkomen. Wanneer voeg je de resterende massala toe?
Groetjes Samudra
Hallo Samudra, het toevoegen van de resterende massala doe je bij stap 9.
Op het moment dat je de jus maakt!
Succes! groetjes, TEAM SKMJ
Heerlijk gerecht! Ik heb alle ingrediënten gebruikt maar het recept is heel onduidelijk wat ik ook teruglees in andere reacties. Er ontbreken allerlei ingrediënten in de stappen. Maar het was wel de beste roti die ik ooit heb gemaakt.
Fijn dat het gesmaakt heeft, Tobias! En helemaal geweldig dat dit je beste roti was die je ooit gemaakt hebt.
Dat is de bedoeling. Ik maak roti op verschillende manieren en ben bij dit recept uitgegaan van de meest simpele stappen. Ik zal dit recept binnenkort upgraden en er nog 1 uitwerken. De reden dat er v.b. bij de aardappelen opties open zijn gebleven zit hem in het feit dat sommige mensen de aardappelen erbij doen en andere het weer liever apart willen. Beide opties zijn mogelijk. Ik kom er dus zeker nog even op terug!
[…] je bara met Surinaams zuurgoed en massala kip. Het is ook mogelijk om je bara te vullen met tofu, tempeh of vegetarische […]
De kip en aardappel was heerlijk. Echter de kousenband vond ik nog hard….terwijl ik al 5 minuten langer gewokt had. Wat doe ik verkeerd?
Wat fijn dat je genoten hebt van de kip en aardappel! Had je verse kousenband of kousenband uit de vriezer? Mocht je hier de volgende keer weer last van hebben, kun je tijdens het wokken een beetje water toevoegen. Door dit te stomen zal je kousenband wat zachter worden.
In je recept staat 4 lepels masala, terwijl ik in de beschrijving zie dat je maar 2 lepels gebruikt…
De resterende 2 eetlepels gebruik ik bij het geheel om het nog meer op smaak te brengen. Dit doe ik naar smaak. Ik zal dit nog duidelijker aangeven in de receptuur. Bedankt voor je reactie.
ik ga voor zo,n 20 man roti van uw recept maken op mijn kleindochter haar verjaardag wat en hoeveel heb ik daarvoor nodig?
Goedemorgen, wat ontzettend leuk dat u voor uw kleindochter voor 20 personen roti gaat maken. TEAM SKMJ heeft per mail antwoord gegeven op uw vraag. Daar heeft u ook al op gereageerd. Om zo goed mogelijk antwoord op uw vraag te geven handelen wij zulke vragen nader per mail af. Dat zal zeker lekker smullen worden. Soso Lobi & Groeten TEAM SKMJ!
Ligt het aan mij of staat het recept niet op deze pagina…??
Het recept staat er gewoon op. Regelmatig kan het zo zijn dat wij de site aan het updaten zijn. Dan kan het zijn dat het recept een paar minuten niet te zien is. Als je dan de pagina ververst en even wacht is het vervolgens weer zichtbaar. Bedankt voor je comment. Heel veel kookplezier gewenst, Groeten. TEAM SKMJ
Heerlijk en eenvoudig recept, hebben er van genoten en ga het zeker vaker maken. Top! Veel dank!
Roti is toch een Hindoestaans recept?
Dat klopt
recept is niet compleet?
Het recept is compleet
Was heerlijk Jen! Top recept.
Thanks Jeffrey!
Al heel vaak gemaakt, top basis recept die nooit verveeld! af en toe geef ik er nog een twist aan met gerookte paprika en cayennepeper. En ik laat het wat langer sudderen in de plaats van koken.
Kouseband vind ik nog wel lastig klaar te maken. Het is heel eenvoudig maar om ze echt zo lekker sappig te krijgen lukt mij niet zo goed. Nog tips?
Bedankt voor je reactie! Altijd fijn om dit te lezen. Bekijk hier het recept voor kousenband. Wellicht dat je hier wat aan hebt?
Was en is heerlijk, vind het duidelijk omschreven de stappen die je volgen moet. Maak het op verzoek van de buren Dus gezellig met 8 tot 10 personen aan de roti. Bedankt voor het delen van je recept
Bedankt Erica! Fijn dat het gesmaakt heeft. Geen dank hoor. Ik doe het graag.