Surinaamse roti met kip, kousenband, massala aardappelen en ei.

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn site voor hét recept voor de lekkerste Surinaamse roti. Vele denken te weten hoe je Surinaamse roti maakt. Maar ik, geboren in Suriname heb het er met de paplepel ingekregen. Ik hoef het je dus niet uit te leggen dat een ander, van een ander afkomst het je niet beter uit kan leggen. Niet vervelend bedoeld hoor. Juist ik die voor verbinding staat zal het je altijd in alle eerlijkheid vertellen. Ik heb een beetje een haat/liefde relatie met de media en al helemaal met de reguliere influencer en marketing maar ook hoe het hele marketing-wereldje werkt. Ik vind het dus erg leuk dat je een kijkje op mijn site hebt genomen! Een site dat uit liefde is begonnen. Niet om je zak leeg te halen of vol staat en hangt met banners. Mijn liefde voor de Surinaamse keuken is real en vooral echt.

De bezoekersaantallen liegen er daarom niet om. Dit roti recept is geliefd. Vele mensen zijn je al voor gegaan. Daarom heb ik besloten hierbij een aparte sample mix voor samen te stellen. Hiervoor zal ik nog een apart recept afzonderlijk voor uitschrijven.

Shop je Switi Massala Sample kit voor de lekkerste Roti hier! Bij Jen’s Foodspot

Door de lancering van Jen’s Foodspot is het mogelijk om een sample van de Switi Massala mix voor slechts 3,95 euro te bestellen. Zo weet je zeker dat je de lekkerste kruiden voor jou Surinaamse roti in huis hebt.

Als je aan Surinaams eten denkt, denk je al snel aan: ROTI!

Ieder liefhebber van de Surinaamse keuken is weg van Roti. Mijn oma maakte vroeger haar roti bladen/vellen ten alle tijden zelf.

Als vulling van de roti vellen maakte ze gebruik van gele spliterwten. Het is ook mogelijk om een vulling van aardappel te gebruiken.

Roti met een vulling van gele spliterwten noemt men ook: Roti Dahl.

Persoonlijk ben ik niet zo weg van de roti vellen met aardappel-vulling.

In dit recept leer ik je de roti ”toespijs” te maken. Met ”toespijs” bedoel ik: Massala kip, aardappelen én kousenband.

Maak je toch liever je eigen roti bladen? Bekijk dan pagina 38 van het Surinaams koken met Jen kookboek om het recept voor de Roti bladen terug te vinden.

 

Surinaamse roti met kip

Authentieke Surinaamse roti met kip
4.5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Surinaams
Porties 4 personen
calorieën 445 kcal

Equipment

  • Pan (eieren)
  • Hapjespan

Ingrediënten
  

  • 3 roti vellen
  • 1 kg kip kipdijfilet of 1 kg kippenbouten
  • 2 uien gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook fijngeperst
  • 500 gram Kousenband vers of diepvries variant
  • 4 Eieren gekookt en gepeld
  • 6 Kruimige Aardappelen in parten ,
  • 4 el Massala of Switi Massala mix
  • 2 e Olijfolie
  • Zeezout of Maggblokje naar smaak
  • 1 Madame Jeanette optioneel mee laten stoven

Instructies
 

  • Breng de eieren aan de kook en pel ze.
  • Was en snijd het vlees.
  • Laat het vlees uitlekken, hierdoor kan je het vlees later goed opbakken.
  • Verhit voldoende olijfolie in een pan en fruit de uien en knoflook hierin.
  • Doe er dan 2 eetlepels Massala en bak de uien en knoflook in de olijfolie kort mee, doe dit op middelhoog vuur. Let op dat de Massala niet aanbrandt.
  • Schenk extra olijfolie in de wok als dat nodig is.
  • Roerbak het vlees door de massala kruiden.
  • Keer het vlees regelmatig om.
  • Zodra het vlees gaar is schenk je 300 ml water bij het vlees en 2 eetlepels massala.
  • Doe er nu de gesneden en geschilde aardappelen bij en laat deze meekoken.
  • Laat het geheel circa 20 minuten sudderen.
  • Doe hier na 10 minuten de gekookte en gepelde eieren bij.
  • Verhit in een aparte wok een eetlepel olijfolie.
  • Roerbak de kousenband zonodig met een uitje in circa 15 minuten gaar.
  • Verwarm de roti plaat/pannenkoek. Serveer het samen met het vlees een gekookt eitje en kousenband.

Notities

Roti is onmisbaar in onze Surinaamse keuken. Inmiddels zijn er al veel varianten rotiplaten op de markt. Je authentieke roti valt en staat met de rotivellen en een goede massala!
Let op:
Oei! Laat jezelf niet voor de gek houden. Er zijn talloze roti recepten.
De Surinaamse roti plaat/vel is altijd gevuld. Met gele spliterwten of aardappel.
Surinaamse roti plaat/vel is altijd gevuld. Met gele spliterwten of aardappel.
Ongewijzigd: Met dit recept weet je zeker dat je authentieke roti maakt!
Trefwoord roti,kip,kousenband

Aanbevolen artikelen

36 Comments

  1. Maartje

    Wanneer voeg je de aardappelen toe?

    1. Jen

      De aardappelen voeg je als laatst toe. Deze laat je mee sudderen met het vlees.

  2. Danny

    Doe je de aardappelen voorkoken of kook je ze tijdens het sudderen ?

    1. Jen

      Hi Danny, ik kook de aardappelen niet voor. Dat is niet nodig. De aardappelen worden zacht tijdens het sudderen + ze krijgen door de kruiden een lekkere smaak.
      Succes!

      1. Louisa Douw

        3 sterren
        Maar wanneer gaan de aardappels erbij dan? Dat zie ik nergens!

        1. Kelly

          Helemaal als laatste, en dan mee laten sudderen

      2. Moon

        Hey Danny, bij de ingrediënten staat 4 eetlepels Masala maar je gebruikt er maar twee, klopt dat?

        1. Jolanda

          2 in het begin en 2 als je de 300 ml water erbij hebt gedaan.

        2. Kaspar

          Twee bij de uien/knoflook (stap 5) en twee bij de kip (stap 9). Of lees ik dit verkeerd?

  3. Chantal

    Wat leuk! Ik was voor mijn man o zoek naar een roti recept, kom ik jou blog tegen.
    Groetjes, Chantal
    (Oud buurmeisje)

    1. Jen

      Aaah, zo leuk en toevallig! Gaat alles goed met jullie? Gr, Jen

  4. Manon

    Wat voor smaak maggie blokje? Tuinkruiden, rundvlees?

    1. Jen

      Ik gebruik de standaard maggiblokjes cq bouillonblokjes. Deze zitten in een rood/gele verpakking.

      1. Leigh

        Hi Jen! Wanneer gaat het blokje erin? En hoeveel el massala gaat er? 2 of 4?

        1. Jen

          Het blokje mag erin zodra je het water toevoegt. Als je gebruik maakt van mijn Switi Massala mix https://surinaamskokenmetjen.nl/Surinaamse/webshop/3x-switi-massala-mix/
          hoef je er geen blokje bij te doen. Bij de resterende Massala mixen wel!

      2. Joop

        Ik dacht dat het met rode aardappelen moest

      3. Manon Winkelhorst

        Bedankt! Inmiddels gemaakt en hij is heel erg lekker geworden!

        1. TEAM SKMJ

          Wat fijn dat het gelukt is! Super!

  5. Rina

    5 sterren
    Heeerlijk! Ik ga dit zeker proberen te maken, bedankt!!

    1. Jen

      Hallo Rina, wat leuk! Lekker eten alvast. Groet, Jen.

  6. Rina

    5 sterren
    Heeerlijk! Bedankt voor het rececpt, ga dit morgen uitproberen!

  7. Miriam

    5 sterren
    Gisteren het gerecht klaargemaakt en vandaag gegeten. Heeeerlijk smullen. Echt een topgerecht. Dank je wel Jen

    1. Jen

      Wat fijn om dit te lezen! Super dat het gesmaakt heeft. Gr, Jen

    2. Jen

      Hallo Miriam, goed te horen dat het gesmaakt heeft! Groet, Jen

  8. Ans

    Heerlijk recept! Jammer dat het recept niet volledig is? Wanneer de andere 2 eetlepels kerrie erbij ? Wanneer de aardappels? Zelf maar een beetje experimenteren dan komt het goed! Maar zo zou het niet moeten

    1. Backoffice SKMJ

      Hallo Ans! Leuk dat je aan het experimenteren bent! Is het gelukt? Het mooie in de Surinaamse keuken is dat alles staat of valt met proeven en improviseren. Je kan de aardappels apart koken en zo serveren, je zou ze nog kunnen bakken na het koken, je kan ze zelfs in de jus van de kip mee koken. Maar net wat je smaak is! wat de andere eetlepels kerrie betreft, ook die kan je naar smaak toevoegen waar je dat lekker vindt. Extra bij de kip voor een krachtigere roti, bij de kousenband om ook die een massala smaak te geven of bijvoorbeeld bij het koken/bakken van de aardappels. Groet, Jen.

  9. Samudra

    Goedemorgen,

    Ik zie dat je in je ingrediënten lijst verwijst naar 4 el massala. Alleen zie ik in het recept zelf 2 el massala terugkomen. Wanneer voeg je de resterende massala toe?

    Groetjes Samudra

    1. TEAM SKMJ

      Hallo Samudra, het toevoegen van de resterende massala doe je bij stap 9.
      Op het moment dat je de jus maakt!
      Succes! groetjes, TEAM SKMJ

  10. Tobias

    Heerlijk gerecht! Ik heb alle ingrediënten gebruikt maar het recept is heel onduidelijk wat ik ook teruglees in andere reacties. Er ontbreken allerlei ingrediënten in de stappen. Maar het was wel de beste roti die ik ooit heb gemaakt.

    1. TEAM SKMJ

      Fijn dat het gesmaakt heeft, Tobias! En helemaal geweldig dat dit je beste roti was die je ooit gemaakt hebt.
      Dat is de bedoeling. Ik maak roti op verschillende manieren en ben bij dit recept uitgegaan van de meest simpele stappen. Ik zal dit recept binnenkort upgraden en er nog 1 uitwerken. De reden dat er v.b. bij de aardappelen opties open zijn gebleven zit hem in het feit dat sommige mensen de aardappelen erbij doen en andere het weer liever apart willen. Beide opties zijn mogelijk. Ik kom er dus zeker nog even op terug!

  11. […] je bara met Surinaams zuurgoed en massala kip. Het is ook mogelijk om je bara te vullen met tofu, tempeh of vegetarische […]

  12. Nathalie

    De kip en aardappel was heerlijk. Echter de kousenband vond ik nog hard….terwijl ik al 5 minuten langer gewokt had. Wat doe ik verkeerd?

    1. TEAM SKMJ

      Wat fijn dat je genoten hebt van de kip en aardappel! Had je verse kousenband of kousenband uit de vriezer? Mocht je hier de volgende keer weer last van hebben, kun je tijdens het wokken een beetje water toevoegen. Door dit te stomen zal je kousenband wat zachter worden.

  13. Charles

    In je recept staat 4 lepels masala, terwijl ik in de beschrijving zie dat je maar 2 lepels gebruikt…

    1. TEAM SKMJ

      De resterende 2 eetlepels gebruik ik bij het geheel om het nog meer op smaak te brengen. Dit doe ik naar smaak. Ik zal dit nog duidelijker aangeven in de receptuur. Bedankt voor je reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept