Een klassieker onder de Surinaamse recepten die traditioneel gemaakt wordt met kip en/of zoutvlees. In dit recept gebruiken we knakworst. Het is snel en de kinderen zijn er gek op!
Dit recept is i.s.m. Lassie tot stand gekomen.

SURINAAMSE BRUINE BONEN MET BASMATIRIJST
Bruine bonen met rijst. Ook wel B.B.R genoemd en een klassieker onder de Surinaamse recepten. Traditioneel gemaakt met kip en/of zoutvlees, maar in deze variant gebruiken we knakworst. Handig, want daarmee kun je een stuk sneller aan tafel en ook kinderen zijn er gek op. Als is het dan misschien wel handig om het er geen pepertje in te doen…
Ingrediënten
- 300 g Lassie basmatirijst
- 2 eetlepels (olijf)olie
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook geperst
- 2 tomaten in blokjes
- 1 blik knakworst uitgelekt en in 3 stukken gesneden
- 1 pot bruine bonen ca. 710 gram
- 2 bouillonblokjes
- 3 takjes verse fijngehakte selderij
- 2 eetlepels suiker
- ½ theelepel gemalen piment
- 1 gele Madame Jeanette optioneel
- 1 laurierblad optioneel
Instructies
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui circa 5 minuten. Voeg de geperste knoflook en blokjes tomaat toe en bak nog circa 3 minuten.
- Bak de stukjes knakworst circa 2 minuten mee. Schenk de bruine bonen met vocht in de hapjespan.
- Verhit het geheel al roerend en breng de bruine bonen op smaak met de bouillonblokjes, verse selderij, suiker en de gemalen piment. Schenk er ½ kopje water bij.
- Verwarm het mengsel circa 8 minuten op middelhoog vuur.
- Serveer de rijst in 4 borden. Schep de bruine bonen erover.
Notities
Tip: Hou je van pit? Bak dan een hele Madame Jeanette mee tijdens het aanfruiten van de ui.
Voeg tijdens het verwarmen van de bruine bonen een laurierblad toe voor meer smaak.
Bevat p.p.: 785 kcal. 30 g eiwit, 25 g vet waarvan 7 g verzadigd, 105 g koolhydraten en 15 g voedingsvezel